il·lustracio embarassada

6 punts de suport per a embarassades

Escric aquest post inspirant-me en les embarassades que estic acompanyant com a doula. Sento que a vegades hi ha manca d’informació en quant als punts de suport on aquestes poden recórrer, i he fet un recull bàsic i obert a ser ampliable. Espero que us serveixi:

Sí, estàs embarassada! Què sents? Doncs segurament alegria, curiositat, incertesa…. i segurament et preguntes: què he de fer ara? qui em guia? jo? com ho he de fer? en base a què?

Bé, en primer lloc, la teva referència mèdica serà la llevadora i en segons quines circumstàncies, la ginecòloga. A continuació, segurament demanaràs consell i suport a la mare i a les amigues que acaben de passar un embaràs. Pot ser que amb això ja en tinguis prou, però pot ser que escoltis opinions que no et ressonin, o simplement vols nodrir-te d’altres. En aquest cas, saps on anar? Et sembla si et llisto alguns recursos que et podrien servir? Aquí tens:

  1. El curs d’educació prenatal que t’ofereixen els centres mèdics (pots anar al teu, o en aquell que a tu et vingui de gust, són oberts i no cal que vagis només al que et pertoca). En aquestes sessions t’explicaran com enfocar els últims mesos d’embaràs, com preparar el part i el postpart més immediat. S’acostuma a fer a partir del 3r trimestre, així que si t’agradaria tenir aquesta o altra informació abans,li pots preguntar directament a la teva llevadora quan tinguis hora amb ella, i també anar als grups de suport que et llisto a continuació.

2. Grups de suport a embarassades que pugui haver-hi per la teva zona (tant pots trobar-ho com a activitat municipal, de la seguretat social com en un centre privat). En aquests grups, hi ha embarassades tant des del primer trimestre com de l’últim, i podràs compartir el que necessitis.

Per exemple: l’ Ass. Dona Llum n’organitza en diferents punts del territori català, i alguns ajuntaments també (d’aquí poquet n’acompanyaré un jo, promogut per un ajuntament, aviat en tindràs notícies perquè em fa moltíssima il·lusió!).

3. Grups de suport a la criança o de lactància de la teva zona. Sí, és cert que tu no estàs criant encara, però allà hi tens una font de recursos molt valuosa com són unes mares recents que et podran donar la seva opinió i informació del que dubtis. A més a més, tal com diu una companya doula, la lactància és natural però no sempre és fàcil ni instintiva, així que observar i aprendre d’altres mares pot ser molt enriquidor per quan sigui el teu torn.

A vegades, els grups d’embarassades i de criança es dónen conjuntament i no són incompatibles, de fet jo promoc molt que vinguin les embarassades en el grup de suport a la criança que jo porto! Serà interessant també, que ja tinguis aquest contacte per més endavant, quan ja hagi nascut el bebè.

Pots trobar molts grups d’aquest perfil registrats a la pàgina de l’IHAN, o en aquest document de Generalitat. Els que jo acompanyo són a Cervera i Tàrrega, per si em llegeixes i ets de per aquí 😉

4. Activitats físiques que t’agradin i puguis fer durant l’embaràs (mètode de preparació al part a l’aigua – AIPAP -, ioga, dansa oriental, caminar…). Cada cop pots trobar més oferta d’aquests cursos adreçats només a embarassades, a vegades els ofereixen des del propi CAP, o sinó, en centres privats.

5. Grups de suport online. Si ets més tecnonauta o per circumstàncies vàries no et pots desplaçar, aquests grups són un bon aliat per compartir i escoltar. Sí que la pantalla priva i es perd essència, però s’agraeix molt si l’assistència física no és possible, per exemple, si estàs en situació de repòs absolut.

Pots trobar grups de facebook molt recomanables (és important que puguis fer un bon filtre perquè com tot a la xarxa, no tot és vàlid), i també són serveis que pots contractar. Molt recomanables: els grups de facebook de Dona Llum i Mama Llum, i també el de Consultas Alba Lactancia. Almenys aquests per mi, són els principals tot i que n’hi ha molts més que pots anar descobrint poc a poc.

6. Doula. Si prefereixes un suport més personalitzat, dedicat a tu. Amb la doula podràs abocar-hi confiança plena i estarà disponible per tu a qualsevol hora, en les teves alegries i en els teus temors, sense jutjar-te. Es tracta d’un servei privat on la doula normalment ve a casa teva amb la temporalitat que acordeu – n’hi ha que fan servei per videoconferència – i sempre està disponible per via mail o telefònicament. És també doncs, una opció còmoda d’acompanyament.

Espero que t’hagi resultat útil! Si necessites alguna referència a prop teu, contacta’m i ho busquem. I si no, m’encantarà rebre els teus comentaris si vols afegir altres recursos que coneguis.
Si has trobat l’article interessant, pots compartir-lo. Gràcies!
 
 
Roser Pont Vilalta
Doula, assessora de porteig i formada en lactància

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/1/6/e/instintdemare.com/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *