foto naixement Blai

Quan el record del part em remou

Aquesta setmana hem celebrat els 4 anys del meu fill petit, el Blai, i malgrat siguin 4 anys i l’etapa del bebè ja estigui quedant força enrera, tinc molt molt present el seu naixement. Tots els detalls. Mai n’he parlat en xarxes socials, però sento que ho he de fer no només per mi, sinó també per visibilitzar una situació massa habitual: la violència obstètrica per la vessant verbal, psicològica.

Després del part del primer fill, el Guim, i de descobrir informacions completament desconegudes per mi en aquell moment, vaig sentir molta força, molt instint animal que em cridava fort a tenir un part normal, vaginal, mamífer. Em vaig documentar molt, em vaig deixar acompanyar per dones que em van donar molta confiança en mi i en el meu cos, i em sentia amb tota la força que es pot una imaginar per parir vaginalment sense analgèsia mèdica.

Així que va arribar el dia, que amb molt d’amor i gens de por estava esperant. Tot estava tranquil, jo estava a la banyera de l’hospital rebent les contraccions amb carinyo i la llevadora ens acompanyava amb calma i serenor, que justament és allò el que necessitàvem els 3: el Blai, el meu home i jo. Tot anava genial.

Però sobtadament, quan ja estava dil·latada completament, la llevadora va tenir un canvi brusc d’actitud. Em va donar pressa, em va fer sortir de la banyera, em va fer agafar postures que no em venien de gust, em feia empènyer quan no en tenia ganes i em va bloquejar. Tot sense cap base mèdica on es digués que el nen o jo estàvem en risc, al contrari, tots dos estàvem bé segons els monitors. Semblava que ella tingués por de la ginecòloga que estava en aquell torn, suposem que aquesta no veia amb bons ulls el part natural i els havia marcat un límit de temps a partir del qual si no paria, m’intervindrien. Amenaces a tort i a dret, tensió i la frase lapidària “ets molt egoista, nena [dirigint-se a mi per no voler empènyer quan ella, la llevadora, m’ho deia i quan jo no notava que en tingués necessitat]”.

Després d’això, el meu home se la va endur a fora i com bonament va poder la va allunyar de mi dient-li que necessitava descansar. Tot i així, va venir una altra llevadora que em va dir “te está costando bastante, piensa que no vamos a esperar todo el día” o alguna cosa per l’estil. Ideal per animar-me. La vaig fer fora.

Finalment, ens van deixar sols. Digueu-me bruixa, però anava preparada per trobar-me en una situació similar, pensant que malgrat l’hospital on anàvem sabíem que “permetien” el part natural, no deixava de ser un hospital, amb els seus torns i amb els seus variats perfils professionals. Així que haver previst això inconscientment, sé que va ser la clau perquè no m’enfonsessin. Al cap d’una estona d’estar sols, tot va tornar a fluir. Jo sabia que podia, que eren les circumstàncies externes les que ens ho estaven dificultant, així que finalment va arribar allò que tan anhelava, la “bola de foc” que donava pas al cap del meu petit mestre amb qui estàvem fent junts aquella travessia.

Van arribar les llevadores i amb crítiques a sotaveu i a la vegada CRITS d’ànims – que no em calien, hagués preferit el silenci -, al cap d’uns minuts també va arribar el Blai. Tranquil, amb un suau “uec”, i me’l van posar al tors mentre deixàvem bategar el cordó.

Just sortir el Blai, em vaig girar, ja que estava de cuclilles damunt la camilla i d’esquena a les professionals, i llavors vaig veure la cara de pomes agres de la ginecòloga (havia entrat sense que me n’adonés) i amb la mateixa cara va marxar, sense dir res. També hi havia la primera llevadora a la que havíem fet marxar, i també la segona felicitant-me i jo al·lucinant veient que no n’eren gens conscients de tot el patiment emocional que havien suposat els seus actes i paraules durant el part.

No he parlat d’una tercera llevadora, que va ser el meu àngel, una senyora que va entrar un parell de cops des que vaig ingressar però era l’única que sabia el que volia i que m’entenia. Ella va em donar més força aquests dos cops que qualsevol de les altres dues llevadores. Això sense parlar del meu home, que seria un capítol a part, que es va armar de valor per superar les seves pors i acompanyar-me i protegir-me.

Bé, posat ara per escrit,  me n’adono de per què sóc doula i quant d’important és l’acompanyament emocional durant el part. Quanta importància tenen les paraules en moments de vulnerabilitat com aquest, on, malgrat haver viscut el part desitjat (no tothom pot dir això, ho sé),  aquesta vivència no me’l deixa recordar amb l’alegria que es mereix sense evitar sentir un pes a l’ànima prou fort com perquè després de 4 anys encara ho recordi viu com foc roent.

 

Roser Pont Vilalta
Doula formada en lactància i educadora de porteig
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/1/6/e/instintdemare.com/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *